Promovisana knjiga „Stanovništvo Gradačca polovinom XIX stoljeća“ autora Kemala Nurkića

Biblioteka „Alija Isaković“ iz Gradačca je u četvrtak, 20.1.2022.godine, organzirala promociju knjige „Stanovništvo Gradačca polovinom XIX stoljeća“ autora Kemala Nurkića.

Na temelju popisa stanovništva 1850/1851. u knjizi se detaljno rekonstruira sastav stanovništva po pojedinim naseljima i mahalama današnjeg Gradačca. U knjizi možemo vidjeti koje su porodice živjele u gradačačkim mahalama Kala, Čaršija, Svirac, Bukva, a koje u okolnim selima.

O knjizi su  govorili istaknuti profesori Izet Šabotić i Rusmir Djedović te i sam autor, Kemal Nurkić.

„Osmanlijama je bila jako važna jedna stvar: da da vidi sa koliko vojnika može da računa sa ovog područja i u tim tanzimanskim reformama porezi su bili jako bitni,… koliko može da uzme od ovog naroda,… i čini mi se oko 40% porez je povećan…“ naveo je u svom obraćanju prof.dr. Izet Šabotić.

„Iz ove knjige vidimo da je područje Gradačca sredinom XIX stoljeća gusto naseljeno, nije prazan prostor. Vidimo da ima mnogo naselja sa mnogo mahala u kojima ima puno kuća i stanovnika. Vidimo da tada, prije 170 godina, postoje i redovno su zapisana prezimena ljudi i familija. Ta prezimena su kao i današnja prezimena: na „ić“, nastala od imena, Mustafa, pa Mustafić, …Husein-age pa  Huseinagić, od nadimaka, Muje pa Mujić…od tjelesne karakteristike: Topalović – čovjek bez jedne ruke, Ćosić – bez brata…“ naveo je između ostalog u svom obraćanju mr.sc.Rusmir Djedović.

Prevod ovih jako korisnih spisa za koje je trebao veliki trud kako bi se preveli sa starog osmansko-turskog jezika, nije pokolebao doktoranta, mr.sc. Kemala Nurkića da se upusti u prevođenje za koje je pored poznavanja jezika trebalo poznavati i širi dijapazon ostalih jezičkih, historijskih, pa i šerijatskih normi.

Nurkić u svojoj knjizi navodi da je analizom popisa iz 1851.godine u Gradačcu bilo 1338 kuća i 4152 muška stanovnika. Ako tom broju dodamo i približno toliko ženskog stanovništva, dolazimo do toga da je bilo oko 8300 stanovnika grada Gradačac. Prosječna naseljenost po domaćinstvu je oko 6,2 stanovnika.

*Napomena: Vijest preuzeta sa portala gradacac.org

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *