Kladanj

Sam grad je smješten u centralnom dijelu općine uz rijeku Drinjaču. Okružuju ga sela: Plahovići, Buševo, Vučinići, Mladevo, Konjevići i Gojsalići. Na osnovu popisa iz 1991. godine na području općine Kladanj živjelo je 16.070 stanovnika.

Kroz općinu Kladanj prolazi važna putna komunikacija Županja-Tuzla-Sarajevo, što općini daje povoljan saobraćajno-geografski položaj. Centar općine, gradsko naselje Kladanj od Tuzle, centra Tuzlanskog kantona, je udaljen oko 50 km, a od Sarajeva 75 km. Osnovna karakteristika reljefa je brdsko planinsko područje obraslo gustom šumom i sa velikim brojem visova od kojih se najviše izdiže vrh Konjuha sa 1328 m nadmorske visine, a najniža tačka je u koritu rijeke Gostilje oko 350 m.

Prema popisu stanovništva polovinom XIX. stoljeća, u Kladnju je bilo 8 mahala i 65 sela sa ukupno 686 kuća. U 490 kuća su živjeli muslimani  sa ukupno 1427 muških stanovnika. 190 kuća bilo je naseljeno sa nemuslimanskim stanovništvom sa ukupno 787 muških stanovnika. 6 kuća je bilo naseljeno sa romskim stanovništvom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *