Stanovništvo Osmaka polovinom XIX vijeka

Svaki dio i kutak Bosne i Hercegovine je bogat historijom, naslijeđem i tradicijom. Na prvi pogled teško je o nekom manjem području dati detaljan pregled prošlosti i njegovom razvoju.

O području savremene opštine Osmaci u sjeveroistočnoj Bosni i Gornjoj Spreči je do sada u stručnoj i naučnoj literaturi prilično napisano. Međutim, najnoviji pronađeni dokumenti o ovom području daju iznimno bogate podatke. Radi se o do sada nepoznatom i nekorištenom popisu stanovništva iz sredinom 19. stoljeća, osmanske provenijencije.

Navedeni popis daje sve kuće i muške stanovnike u svim naseljima i dijelovima naselja na današnjem području opštine Osmaci. Koristeći ovaj popis iz 1850/51 godine, možemo mnogo toga novoga saznati o gotovo svim starim familijama navedenog područja.

Ova knjiga, sa prevedenim popisom iz sredine 19. stoljeća, ne samo da daje detaljan i sistematski pregled svih naselja, kuća i muških stanovnika u njima, već izričito navodi imena, godine rođenja, srodničke odnose i prezimena tog stanovništva, koja postoje praktično do danas.

Sve prethodno daje rudnik podataka za geneaološka (rodoslovna) istraživanja svih starih familija područja opštine Osmaci. U tome je posebna vrijednost ove knjige i popisa prezentiranog u njoj.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *